Titel

Följ vår resa från byggdrömmar till drömbygget.

02 oktober 2011

Inspiration: Kök

För att ni skall få en liten uppfattning av hur vi hade tänkt oss att huset kunde se ut på insidan så tänkte jag presentera några av rummen litet närmare. Vi börjar väl i husets hjärta: köket.

Vi vill ha ett rymligt kök, det är helt klart. Ett praktiskt och välplanerat kök där det är lätt att arbeta men också ett mysigt kök där man trivs att umgås.

Inredningen i köket skall gå i vitt. Köksinredningen skall vara så tidlös att den står sig i många år och då känns vitt som ett säkert alternativ.

Jag är väldigt förtjust i skåpluckor med krysspröjs, så sådana skulle jag gärna vilja ha. Att lägga glas på det lilla vitrinskåpet upptill skulle säkert lätta upp intrycket litet, så att skåpen inte börjar kännas för kompakta. Uppe i vitrinskåpen kan man förvara skålar eller annat som man inte använder dagligen.

Idag finns det ju många olika material att välja mellan när man väljer diskbänk. I ett hushåll där en renputsad bänkskivas livslängd kan mätas i minuter, innan det t ex dyker upp ett smutsigt glas, så känns en traditionell diskbänk i rostfritt stål som ett praktiskt val. Höjer man bakre delen av bänken mot väggen, så slipper man putsa fogen mellan bänken och väggen också.

Öppna hyllplan ser man ganska mycket av i kök just nu. Det ser jättesnyggt ut och gör köket luftigare, men även där är jag litet tveksam till hur praktiska de är. Samlas det månne lätt damm där? Svarta bänkskivor är också väldigt snygga och ger en väldigt fin kontrast till vitt. Men hålls bänkskivan sådär blank och fin som på bilden eller syns det kanske lätt torkmärken efter en våt trasa?

Ett annat alternativ till öppna hyllplan kanske kunde vara att bygga in dem såhär? Praktisk förvaring för kokböcker till exempel.

En köksö kunde vara trevligt att ha. Som extra avställningsyta när man stökar i köket, ett ställe där man kan dricka en kopp kaffe och som stående bord vid större bjudningar. Det skulle kanske vara smart att ha en på hjul, så kunde man flytta den vid behov?

En detalj som man inte ser så ofta i finländska kök är fasta bänkar. Det skulle vara jättetrevligt att ha en bänk i köket tycker jag. Där man kunde sitta på pass de sista minuterna man har en kaka i ugnen eller där barnen kunde sitta medan man pysslar i köket.

Mellan köket och vardagsrummet är det tänkt att det blir en mellanvägg med dörröppningar på båda sidor. Där kunde man ha ett platsbyggt vitrinskåp med mycket förvaring. Frågan lyder förstås om man kan ha för mycket förvaring i ett kök? Vad tror ni?

Det här var några idéer som vi har för köket. Ni får gärna komma med tips och idéer på saker som ni tycker man borde tänka på när man planerar ett kök. Eller finns det något man absolut borde undvika?

Bilderna kommer från Lidhults och Kvänum. Där kan du kika in för mera inspiration.

3 kommentarer:

 1. Vilka fina köksbilder du hittat,älskar mest denna med hylla för kokböcker och den med den mysiga soffhörnan.Den med svart bänkskiva är häftig,nu för tiden finns de ju torra trasor man torkar med som är väldigt effektiva.
  Finns inget bättre än att ha kokböckerna lätt tillgängliga och i soffhörnan ser jag barnen sitta efter en jobbig skoldag,då de får berätta och gå igenom sin dag.Lycka till med vad ni än väljer.
  Moster B.

  SvaraRadera
 2. Håller med, vilka otroligt fina bilder du hittat! Jag har inte sett en enda av dem förut. Det här med kök har vi diskuterat många ggr förr och det är så personligt vad man tycker om och anser vara nödvändigt. Jag tycker du verkar ha det mesta på det klara så jag kan knappast komma med speciellt mycket nytt. Öppna hyllplan är jag inte så intresserad av men den inbyggda hyllan var fin och ovanlig. Good luck! :-)

  SvaraRadera
 3. Du verkar ha det mesta på klart redan. Jättefina bilder tycker jag oxå.
  Det där med en svart bänkskiva - vi har en som är marmorerad och på den syns det inte något efter trasan då man torkat. Sen det där med förvaring, det kan man aldrig få för mycket av tycker jag! :)
  Pernilla

  SvaraRadera