Titel

Följ vår resa från byggdrömmar till drömbygget.

03 april 2012

Ett besök på Aveo,

Jag har förmånen att träffa ett gäng driftiga damer över lunch en gång i månaden. Idag hade Anna bjudit in oss till Aveo för att titta på deras nya utrymmen i Brändö i Vasa. Jag var inte sen att tacka ja till inbjudan kan jag lova.

Aveos grundtanke är att skapa miljöer för alla fem sinnen och jag var väldigt nyfiken på att höra och se hur man förverkligat detta i deras egna utrymmen. Det är en sak att ha heminredning som hobby, men det är en helt annan sak att inreda offentliga utrymmen som t ex arbetsplatser. Hur tänker man då egentligen?

En av de första saker man ser när man stiger in i den ljusa entrén på Aveo är en pokal. Jag har mötts av idrottspokaler m m när jag besökt olika företag men ingen pokal av den här typen. Intressant!

I entrén hänger också ett kollage av bilder över renoveringen av det gamla egnahemshuset där huvudkontoret nu finns. Ett trevligt sätt att visa foton på tycker jag. Skall lägga den idén bakom örat.

Anna visar oss runt i lokalen. I det största rummet sitter inredningsplanerarna och jobbar. Jag uppmärksammar två saker. Den ena är en röd tapet på ena väggen. Hur ofta ser man tapeter i kontor egentligen? Den utstrålar en bra energi tycker jag, utan att ta över i rummet. Den andra saken är arbetsbelysningen. Forskningen säger att lysrör får folk att må dåligt, berättar Anna. En snabb tanke går genom mitt huvud. Hur vanligt är det inte med lysrör på arbetsplatser och vad är konsekvensen av det? Jag gillar idén med två jättestora taklampor som sträcker sig diagonalt genom rummet. De är både snygga och ser ut att ge ett bra och behagligt ljus.

Sen tar vi en titt i materialrummet. Där finns tapetböcker, tygprover, provbitar på golv och en massa annat intressant. Allt för att underlätta för kunden när man skall välja material. Anna berättar att vid ett egnahemsbygge är det ca 2000 beslut som skall tas av byggherren. Jag nickar igenkännande.

Sen kikar vi in på toaletten. Jag drar nästan efter andan när jag ser kaklen. Kaklen från Marrakech Design har jag sett i många inredningstidningar, men jag har aldrig sett dem i verkligheten. De är otroligt vackra och kontrasten mellan den mjuka mattan och det hårda stengolvet är perfekt. Kristallkronan får ju helt klart tummen upp!

Anna berättar att man i de allmänna utrymmena vill skapa en annan stämning än i arbetsrummen för att bryta tankebanorna litet och stimulera kreativiteten. Den tanken får också tummen upp av mig!

Mötesrummet är mera avskalat i inredningen. Notera mattan på golvet. I Aveos utrymmen går alla i strumplästen och då är det trevligt med en skön matta under fötterna. Något överraskande är att mattan är allergivänlig, för den binder damm. Jag hade nog trott det motsatta om någon frågat mig. Jag lägger också märke till att man har samma lösning på takbelysningen som jag presenterade i ett tidigare inlägg om belysning, här.

Väggarna i det lilla köket pryds av roliga väggmålningar fulla av spännande detaljer. Här är det nog inte tråkigt att dricka sitt morgonkaffe. Tråkigt var inte heller dagens besök. Anna berättade så många intressanta saker om hur arbetsmiljön påverkar oss människor och hur man genom att utgå från våra fem sinnen kan skapa en miljö där man trivs och mår bra. Må det sen vara hemma eller på jobbet. Tusen tack Anna för att vi fick komma på besök!

Med bilden på hararna passar jag på att önska er en riktigt GLAD PÅSK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar