Titel

Följ vår resa från byggdrömmar till drömbygget.

19 januari 2012

Att välja träd,

I april månad hade vårsolen äntligen smält den sista snön och vi kunde äntligen ta oss en titt på tomten igen. Eftersom vi hade bestämt oss för hustypen, ett vinkelhus, så var följande steg att ta ställning till tomtens utformning och välja vilka träd vi ville behålla. Om man arrenderar en tomt så står nämligen Vasa stad för avverkningen på tomten och den förmånen ville vi gärna utnyttja.

Vill man då spara några träd på sin tomt, så skall man tydligt märka ut vilka man vill behålla. Annars avverkas hela tomten. Vi resonerade så att det tar tiotals år för ett träd att växa upp, så vi ville gärna spara några extra för att senare kunna ta ställning till huruvida vi vill behålla dem eller inte. Naturligtvis försökte vi utvärdera deras överlevnadspotential också och där lär nog bara tiden utvisa om vi hade rätt eller fel i våra val.

Minns ni den stora tallen jag berättade om tidigare? Den fick såklart ett märke. Den var vi helt överens om att vi ville behålla. Några granar vill vi inte ha. De skuggar mycket och myggorna lär trivas bra i dem, så i slutänden märkte vi två tallar och några björkar på den sydvästra sidan av tomten och två tallar på den nordvästra sidan av tomten.

På gatsidan av huset fanns det inget att fundera på, där var det bara att ta bort allt. När vi var klara med våra val slog vi en signal till Vasa stad och en vecka senare såg det ut såhär:

Nu kunde till och med jag föreställa mig att man kunde tänkas placera ett hus här en vacker dag!

2 kommentarer:

  1. Vacker mossa,men den finns väl knappast kvar,sen hade ni Stensöta där som ju har en rot som är ätlig,med en söt lite lakrits smak,har och kan användas till sötningsmedel.
    Moster B

    SvaraRadera
  2. Moster: Vi har sparat både stensötan (visste inte att den hette så!) och en del av mossan. Få se då om vi vågar oss på att smaka på roten!

    SvaraRadera