Titel

Följ vår resa från byggdrömmar till drömbygget.

08 september 2011

Skall man ligga lågt eller sikta högt?


Detaljplanen för vårt område tillät alltså att vi kunde bygga i antingen ett eller fulla två plan. Till en början var vi inställda på att vi skulle bygga i två plan. Vi tyckte att tvåplanshus ofta var snyggare på utsidan och det att det skulle vara trevligt med den utsikt ett högre hus erbjuder. Efter att under en längre tid ha bekantat oss med ett flertal olika modeller av tvåplanshus, kunde vi ändå konstatera att ingen modell riktigt tilltalade oss.

För att komma vidare i processen, bestämde vi oss för att sätta oss ner och lista för- och nackdelar med de olika alternativen. Här är några av argumenten som vi listade:

Enplanshus:
+ inga trappor
+ hjälpkök i samma plan som sovrummen
- huset kräver en större yta av tomten
- större begränsningar gällande husets utseende

Tvåplanshus:
+ trevligt med ett högt hus med god utsikt
+ vid behov kan man få litet avskildhet genom att vistas på olika plan
- trappor
- att hjälpköket oftast finns i nedre våningen, medan sovrummen finns i övre våningen

Efter att vidare också ha diskuterat med olika personer om deras erfarenheter av både för- och nackdelarna med ett- och tvåplanshus, kristalliserade sig målet för oss. Fördelarna med ett enplanshus verkade trots allt överväga och mitt i allt stod det klart. Vi skulle bygga ett enplanshus. Vad vi inte visste i dethär skedet var att detta var bara en av många ändringar och kompromisser vi skulle komma att göra under resans gång.

Foton: Simons Element

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar