Titel

Följ vår resa från byggdrömmar till drömbygget.

05 februari 2012

Att söka bygglov,

När vi väl hade bestämt oss för att Simons Element skulle leverera vårt hus, tog vi ganska snabbt itu med processen att söka bygglov. På Simons ritade de upp vårt hus baserat på våra önskemål och vi lämnade in ritningen för ett preliminärt utlåtande hos byggnadstillsynen. I retur fick vi en del kommentarer som vi tog i beaktande när vi sedan gjorde de slutliga ritningarna som vi använde när vi sökte lovet.Länk
En del tycker att det är litet jobbigt att söka bygglov. Det är det egentligen inte. Det finns en bra checklista som man kan använda. Den hittar man här. Det är bara att seriöst arbeta sig igenom den punkt för punkt och sen lämna in hela dokumentationen i ansökan. Vi valde ansvarig arbetsledare i ett ganska tidigt skede av projektet, så han hjälpte oss med vår ansökan. Senast när man ansöker om bygglov skall man ha valt en ansvarig arbetsledare för sitt projekt.

I ansökan skall man bl a specificera vilken färg man skall ha på huset. Jag hittade en broschyr där man kunde testa olika färger mot sommar- och vinterbakgrund. Det var ju bestämt att vårt hus skall ha grönt tak, så jag utgick från takets färg och till slut bestämde vi oss för en mild grå ton som fasadfärg.

Trots att vi haft våra ritningar på preliminärt utlåtande gick vår första bygglovsansökan inte igenom. Vi fick komplettera med några detaljer och vid andra försöket fick vi grönt ljus.

Till er som skall söka om bygglov i Vasa så ger jag följande tips:

1. Utgå från checklistan på dokument som behövs för bygglov.
2. Var noga med att fylla i alla punkter på blanketterna. Kom ihåg att underteckna.
3. Utgå ifrån specifikationen i detaljplan och byggnadssättsanvisningen för det område du skall bygga på. Följ bestämmelserna för ert område.
4. Kom överens med husleverantören om en tidtabell för ritningarna.
5. Reservera litet extra tid för grannarnas hörande. Grannarna kan vara oanträffbara eller så vill de ha någon dag på sig att bekanta sig med era ritningar innan de ger sitt samtycke.
6. Var inte rädd för att kontakta byggnadstillsynen om ni har några frågor. De svarar gärna på dem.

1 kommentar:

  1. Hur gjorde ni med grunden till huset? Alltså hur många firmor tog ni offerter på osv? Eller gjorde ni grunden själv? Vad för uppvärmningssystem använder ni i ert hus?

    SvaraRadera