Titel

Följ vår resa från byggdrömmar till drömbygget.

23 november 2011

Inspiration: Belysning

Redan innan vi började med vårt husprojekt fanns det några områden som jag tyckte kändes mera utmanande än andra. Ett av dem är belysning. Det känns som det skulle ha kommit så många nya belysnings/lampalternativ under de senaste åren, som man borde känna till när man planerar ett hus.

Därför var vi inte sena att tacka ja, när vi blev erbjudna att besöka en riktig expert inom området i hans eget hem. Så en höstkväll när mörkret sänkte sig över den österbottniska slätten - ja, då gjorde vi ett riktigt upplysande besök!

I entrén möttes vi av självaste Modesty Blaise. Något överraskande, men väldigt originellt. Man blir genast nyfiken på att se mera av huset! Belysningen här består av levande ljus och riktbara spot'ar.

I hallen finns både infällda lampor och spot'ar. Här kan man alltså variera belysningen. Notera det vita högblanka golvet. Det reflekterar ljuset fint. Trädet i änden av hallen fungerar som blickfång och minskar korridorkänslan i utrymmet.

Här ser man ljuseffekten när man belyser ett specifikt objekt med riktbara spottar. Väldigt effektfullt eller hur?

Väggord ser man ju mycket av i sovrum just nu. Fast inte riktigt av den här typen. Texten är utskuren i en tunn skiva som är belyst på baksidan (trädet i ändan av hallen är gjort i samma teknik). Snyggt, speciellt i dämpad belysning.

Belysningen i vardagsrummet består av spot'ar som är infällda i en nedsänkt platta i taket. Alternativt kan man tända belysning på ovansidan av plattan. Då ser det ut som den skulle sväva fritt i rummet. Det såg nästan litet övernaturligt ut i verkligheten.

I det stilrena badrummet finns belysning både i taket och i golvet. I taket finns fiberbelysning som ser ut som en stjärnhimmel och i golvet finns infällda spot'ar.

Den vackra formen på stenarna på väggen framträder fint tack vare belysningen underifrån.

Den här varianten av belysning i duschen har åtminstone inte jag sett förr. Det känns som en lagom mängd ljus för morgontrötta ögon.

Hollywoodstjärnorna som pryder väggarna i biorummet var minsann vana att stå i rampljuset. Här är de belysta med riktbara spot'ar. Väggmålningarna visar att man på ett relativt enkelt sätt, kan skapa viktiga detaljer i inredningen.

Sist men inte minst - en riktig färgklick. Köket med röda högblanka dörrar. Notera hur ljuset reflekteras dels i dörrarna, men också i taket. Planerat in i minsta detalj som allt annat i huset.

Det fanns mycket att smälta efter vårt besök. Förutom alla idéer kring själva belysningen blev jag väldigt imponerad av alla personliga detaljer i huset. Att förändra ett traditionellt 60-talshus till ett modernt hem som detta, ja det kräver både visioner och en bra helhetssyn. Man kan säga att det verkligen var ett upplysande besök!

4 kommentarer:

 1. Oj, vad häftigt! Nu vill jag göra om mitt eget hem åxå... :)

  SvaraRadera
 2. De var snyggt och väldigt originellt.
  Gillade bäst den där plattan i taket och naturligtvis alla mina älsklings filmstjärnor belyst på detta sätt.Häftigt!
  Moster B.

  SvaraRadera
 3. Hej, intressant, stämmningsfullt med mycket spottbelysning! Vem e personen som har gjort det? Frågar därför jag trodde vi var enda i Vasa trakten som har specialiserat sig på belysning. Från bilderna antar jag att det är en inredare som är intresserad av belysning!

  SvaraRadera
 4. Michael: Din gissning är bra, men det är faktiskt en person inom elbranschen med ett stort intresse för inredning som har inrett sitt hem såhär.

  SvaraRadera