Titel

Följ vår resa från byggdrömmar till drömbygget.

25 augusti 2011

Att bygga på detaljplanerat område,

Fördelen med att bygga på detaljplanerat område, är att allt är färdigt planerat. Nackdelen med att bygga på detaljplanerat område, är att allting är färdigt planerat.

Skämt åsido, så finns det både för- och nackdelar med att bygga på detaljplanerat område. En av fördelarna är att man slipper byråkratin kring att ansöka om planeringsbehovsbeslut. Infrastrukturen inkluderande gator, vatten- och avlopp finns färdigt på områdena, när man börjar bygga.

Som ekonomisk fördel kan man också räkna att det finns möjlighet att arrendera tomten av staden. I initialskedet kan man alltså satsa pengen man skulle ha köpt en tomt för, på själva huset istället. De främsta nackdelarna är storleken på tomterna, närheten till grannarna samt vissa begränsningar på hurdana hus man får bygga på tomterna.

Vasa Stad gör upp en detaljplan för alla nya bostadsområden. I informationen om Lediga småhustomter kan man bekanta sig med de bestämmelser som enligt detaljplanen gäller för ett specifikt bostadsområde. Det är en god idé att bekanta sig med bestämmelserna redan innan man börjar planera huset. Detta för att bespara sig obehagliga överraskningar i ett senare skede när man kanske redan hunnit komma en bit i planeringsprocessen.

21 augusti 2011

Det som göms i snö kommer fram i tö,


Den gångna vintern hade varit snörik och bjöd på många krispiga vinterdagar. Att ta farväl av Kung Bore var inte det enda glädjeämnet denna vår, utan i maj fick vi äntligen beskedet att vi blivit beviljade tomten vi hade ansökt om. Det var en omtumlande nyhet!

Eftersom snön legat djup på tomten vid våra tidigare besök, fick vi nu chans att undersöka tomten litet noggrannare. Det visade sig att höjdskillnaderna på tomten var ganska stora, i flera olika riktningar. Eftersom vi hade hört att jordbyggnadsentreprenaden kunde bli en dyr historia, beslöt vi oss för att låta en expert ta en titt på tomten, innan vi bestämde oss för om vi skulle reservera den eller inte.


En dag i maj träffade vi en jordbyggnadsentreprenör på tomten och tillsammans utvärderade vi hur man kunde forma tomten (eventuella terasseringar m.m.) och vi fick en preliminär uppskattning av kostnaderna. Vi var väldigt nöjda med mötet och kan varmt rekommendera andra att låta en sakkunnig titta på tomten redan i ett tidigt skede.

Vi sov några nätter på saken och i slutet av maj meddelade vi Vasa Stad att vi ville reservera tomten. Nu hade vi tagit det första steget mot målet. Vår resa kunde börja.

20 augusti 2011

Kan tusen myror ha fel?


När det så småningom började sjunka in att vi faktiskt inte skulle komma att hitta vårt drömhus, började vi titta oss runt efter potentiella tomter. Vi åkte runt och tittade på flera olika tomter, men inte heller där, verkade det som det skulle bli enkelt att hitta en lämplig tomt. Så en dag på våren 2010 kom maken hem och berättade att han hittat en intressant tomt på ett alldeles nytt bostadsområde i Vasa. Vi hoppade in i bilen och åkte iväg för att titta på tomten.



Tomten uppfyllde faktiskt de flesta av våra kriterier. Den vette mot väster (eftermiddags/kvällssol), den låg vid en stillsam gata och markbeskaffenheten var bra. Dessutom angränsade tomten till ett grönområde, så på gårdssidan av huset skulle man inte få några grannar. Maken tyckte den hade god potential. Själv var jag något tveksam. Hur jag än försökte hade väldigt svårt att föreställa mig ett hus bland den täta skog och se stora stenrösen som fanns på tomten.

Det som jag faktiskt fastnade för, var en vacker hög tall som stod i ena hörnet av tomten. Nere vid stammen fanns en stor myrstack, där det kryllade av myror. Om tusentals myror kunde bo här, kanske vi också kunde göra det?

19 augusti 2011

Att söka sitt drömhus,

För närvarande bor vår familj i en lägenhet i höghus. Redan för många år sedan, när vi flyttade in i lägenheten, drömde vi om ett eget hus. Först gick vi på husvisningar, mest för att vi tyckte det var intressant. Senare för att på allvar söka ett nytt hem åt vår familj. Vi tittade på en massa olika hus. Vi tittade på nya hus. Vi tittade på gamla hus. På hus nära centrum och på hus på landsbygden. På stora hus och på små hus. Det visade sig att det var svårare än vi trott, att hitta vårt drömhus.

Det är ju många saker som spelar in, när man väljer ett hem för sin familj. Själva huset skall vara anpassat till familjens behov. Ett plus är ju också att inredningen faller en i smaken. Tomten skall vara trevlig och avstånden till arbetsplatser/daghem/skolor skall vara vettiga. Så skall objektet ligga inom en rimlig budget förstås.

Det var alltid någon del som fattades i alla de objekt vi tittade på. Därför föddes så småningom tanken om att bygga ett eget hus. Ett hus, på en plats - som skulle passa just för oss. Ett alldeles eget drömhus!

13 augusti 2011

Välkommen!

Hej och välkommen att följa med på en resa. En resa, från byggdrömmar till drömbygget.

Vem är det som drömmer då? Jo, vi är en helt vanlig österbottnisk familj på fyra personer. Under många års tid har vi drömt om att få bo i ett eget hus och äntligen håller den drömmen på att bli sann.

I den här bloggen tänkte vi dela med oss av våra tankar, idéer och erfarenheter av att bygga ett hus. Ni läsare får väldigt gärna dela med er av era, så kanske vi tillsammans kan göra den här bloggen till en fin idébank, för alla som är intresserade av husbyggande.

Jag som skriver är frun i huset. Det är första gången jag är med och bygger ett hus. Heminredning ligger mig varmt om hjärtat, så det lär bli några ord om det också här i bloggen.

Än en gång - hjärtligt välkommen med på vår resa!